De Telegraaf: Tientallen ambachten dreigen te verdwijnen

In De Telegraaf van zaterdag 4 januari een groot artikel over het risico van het verdwijnen van tientallen ambachtelijke vakopleidingen. Lees het hele artikel door journalist Marjolein Schipper en fotograaf Eran Oppenheimer hier.

 

 

Een verkorte inkijk in het artikel is hieronder te lezen:

 

Raymond (39) doet opleiding tot diamantslijper: het heeft iets magisch om ’leven in de steen’ te brengen

Kleinschalige ambachtelijke opleidingen luiden de noodklok. Nog even en een aantal bijzondere beroepen zoals diamantslijper, pianostemmer en meubelstoffeerder dreigt uit te sterven. Het nieuwe platform Ambachtelijk Vakmanschap Nederland wil jongeren enthousiasmeren: „Deze ambachten zijn niet stoffig, ze zijn simpelweg onbekend.”

 

Raymond Vorm heeft als diamantslijper zijn passie gevonden.

 

In het artikel van De Telegraaf komt onder andere diamantslijper Raymond Vorm aan het woord, die een opleiding volgt bij GASSAN. egenwoordig telt Nederland ongeveer dertig diamantslijpers; zo’n vijftig jaar geleden waren dat er nog zo’n 400.

 

(…)

 

Daarnaast een interview met Wendy van Wilgenburg:

 

Meer ambachtelijke opleidingen dreigen te verdwijnen in Nederland. Er zijn er welgeteld 37 die bijna dreigen te verdwijnen, weet Wendy van Wilgenburg. Zij is bestuurslid en medeoprichter van het nieuwe platform Ambachtelijk Vakmanschap Nederland (AVN) dat dit jaar aan de weg gaat timmeren om jongeren te enthousiasmeren.

 

Wendy van Wilgenburg wil met nieuw platform meer aandacht voor bijzondere ambachten genereren.

 

Wendy is ook directeur van het Ambacht in Beeld Festival, waarmee ze al jaren een breed publiek enthousiast wil maken voor ambachtelijke vaardigheden. „Deze ambachten zijn namelijk niet stoffig maar stoer én simpelweg onbekend. Diamantslijper, maar ook pianostemmer, meubelstoffeerder of rietdekker: veel leerlingen weten helemaal niet dat dat ook een echt vak is. De opleidingen zijn natuurlijk kleinschalig en krijgen daarom minder aandacht op middelbare scholen.”

 

Dat is zonde, want zo dreigt heel veel kennis te verdwijnen. „Terwijl er juist grote behoefte aan is. Een restaurateur, een glasblazer, een orthopedisch schoenmaker: ze kunnen zo volop aan het werk. Klanten staan zelfs op wachtlijsten. Wat trouwens grappig is bij orthopedisch schoenmakers: het beeld bestaat dat die alleen maar lompe oma-schoenen met klittenband maken. Maar tegenwoordig word je ook geacht een Nike op maat in elkaar te zetten voor een cliënt met een probleemvoet. Het gaat om zulke mooie beroepen waarin creativiteit en duurzaamheid met vakmanschap en techniek worden gecombineerd.”

 

Onbekend maakt echter onbemind. „Er moet meer aandacht voor komen, maar het punt is dat gespecialiseerde ambachten een versnipperde branche vormen. Met het platform Ambachtelijk Vakmanschap Nederland hebben we nu een aantal bedreigde ambachten onder één paraplu gebracht en kunnen we gezamenlijk naar buiten treden met onze boodschap.”

 

Doel is om zowel leerlingen als ouders een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden en baankansen die deze opleidingen bieden. „Ouders zijn soms bang dat hun kind geen werk kan vinden, dat het om een uitstervend beroep zou gaan. Maar het tegenoverstelde is het geval. Ook zetten we ons in voor het behoud van zogenoemde maakplaatsen in steden. Vanwege onder meer de hoge huren zien we werkplaatsen zoals glas-in-lood-ateliers uit het stedelijke straatbeeld verdwijnen zodat ze nóg onbekender worden.”