Organisatie

AVN is een platform, een netwerk van professionals. Samen streven we naar betere zichtbaarheid van en verbinding in de sector van ambachtelijk vakmanschap, met als doel urgente knelpunten aan te pakken.

Het aantal ambachtslieden in Nederland wordt geschat op 80.000

(bron: VNO-NCW 2022)

De kennis en vaardigheden van meester-ambachtslieden zijn niet alleen belangrijk voor het maken, repareren en onderhouden van kwalitatief hoogstaande producten, ook creatieve makers, zoals architecten en designers hebben de kennis van het maakproces nodig om hun vak te kunnen uitoefenen. Daarnaast is ambachtelijke vakkennis noodzakelijk om zowel ons materiële als ons immateriële erfgoed ook op de lange termijn te kunnen onderhouden.

Onze visie

 

De ambachtensector is een brede, gevarieerde sector. Hiertoe behoren ambachtspersonen, mensen uit het vakonderwijs, het restauratiewezen en de museumwereld. Wat deze brede sector bindt en zijn signatuur geeft, is de waarde die men aan vakmanschap toekent en waar men zich op eigen wijze voor inzet. Vakmensen herkennen elkaar, zij begrijpen de toewijding die nodig is om technische kennis en vaardigheden eigen te maken en daar, met een hedendaagse visie, inhoud en betekenis aan te geven. De sector begrijpt ook heel goed welke uitdagingen er zijn, op het gebied van waardering, onderwijs, zichtbaarheid, kennisbehoud, samenwerking en het ontbreken van slagkracht.

 

Met de oprichting van  Ambachtelijk Vakmanschap Nederland (AVN) creëren we nu voor het eerst een  platform waarin de sector over de gehele breedte is vertegenwoordigd. Vanuit dit platform kunnen allerlei geledingen met elkaar in gesprek gaan en samenwerken om knelpunten aan te pakken. Daarbij is belangrijk om steeds voor ogen te houden dat alleen in gezamenlijkheid, sectorbreed, en in samenwerking met het maatschappelijke middenveld, de verschillende doelstellingen te bereiken zijn.

Onze missie

 

Uit twee belangrijke rapportages (SER 2013 en Bureau &Maes 2021) blijkt dat de ambachtensector sterk versnipperd is. AVN heeft als missie deze versnippering tegen te gaan en de slagkracht en reikwijdte van de sector enorm te vergroten. Het startpunt hiervoor is de campagne ‘Gemaakt voor de toekomst,’ die is gelanceerd in juni 2024. De kwaliteit en waarde van ambachtelijk vakmanschap, waar alle ambachtslieden en andere stakeholders zich achter kunnen scharen en zich mee kunnen profileren, zijn de speerpunten van deze campagne. Daarmee treden we als sector voor het eerst eensgezind en positief naar buiten.

 

Maar we moeten meer doen. We moeten alle zeilen bijzetten om het huidige kennisniveau te behouden en om kennisverlies door vergrijzing tegen te gaan. Het is daarbij belangrijk de innovatieve kracht van de sector de ruimte te geven en het is noodzakelijk dat we samenwerking en kennisdeling binnen de sector stimuleren. Bovendien is het maatschappelijk relevant om de consument beter bewust te maken van diens rol ten aanzien van duurzaam produceren en consumeren en welke bijdrage de ambachten daaraan kunnen leveren.

 

Naast het faciliteren van overleg en stimuleren tot verbinden, richten we ons op het organiseren van concrete activiteiten, waarbij de waarde van ambachtelijk vakmanschap centraal staat en we nieuwe generaties kennis laten maken met de wereld van ambachten.

Stephan Welie – Voorzitter Ambachtelijk Vakmanschap Nederland.

 

Leden Sector Comité  

 

Simon Angel – Voorzitter Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen

Rutger Graas – Vormgever in Hout

Selma Hamstra – Productontwerper, glasblazer

Frank Hemeltjen – Adviseur Erfgoedzorg, Ambachtenlab Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Eveline Holsappel – Conservator Toegepaste Kunst & Textiel Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof

Marieke de Hoop – Papiermaker

Anita Michaluszko – Textielontwerper

Sandra Rietveld – Teamleider Specialistisch Vakmanschap, Hout- en Meubileringscollege

Gijs Stork – Oprichter Salon

Vivian Vijn – Coördinator Expertisepunt specialistisch vakmanschap, SBB

Wendy van Wilgenburg – initiatiefnemer en directeur Ambacht in Beeld Festival / Stichting Ambacht in Beeld

 

Expertise- en klankbordgroep

 

De Expertise- en Klankbordgroep bestaat uit vijftig mensen die in het brede veld van de ambachten werkzaam zijn en hun kennis en expertise inzetten om, samen met het sector comité, de knelpunten te prioriteren, van verschillende kanten te belichten, om de mitsen en maren in de kwesties goed uit te pluizen en tot concrete oplossingen te komen. Tweemaal per jaar komt deze groep bijeen, samen met de voorzitter, bureausecretaris en het sector comité.

 

Thematische werktafels

 

Om de voortvarendheid in de aanpak van de knelpunten te behouden is ervoor gekozen om een serie werktafels in te richten, die elk één van de belangrijkste knelpunten aanpakt. De bezetting van een werktafel is afhankelijk van het te onderzoeken knelpunt, deelnemers worden op basis van expertise uitgenodigd.

Ondersteunende medewerkers

 

De steungroep wordt bij organisatorische en communicatieve taken ondersteund door

 

Tess van de Coevering – bureausecretaris
Sophie Jansen – medewerker communicatie